Syarifuddin Azman mencipta sejarah apabila memenangi Perlumbaan I CEV Moto3 Remaja Dunia FIM

Syarifuddin Azman mencipta sejarah apabila memenangi Perlumbaan I CEV Moto3 Remaja Dunia FIM

KUALA LUMPUR: “Piala ini untuk Malaysia!,” kata pelumba muda negara Syarifuddin Azman mendedikasikan kejayaan muncul juara Perlumbaan 1 saingan CEV Moto3 Remaja Dunia FIM di Litar Barcelona-Catalunya, malam tadi.

Pelumba pasukan SIC Racing berusia 19 tahun itu berkata semua kerja k3ras oleh diri dan pasukannya, berbaloi selepas kemenangan pertamanya itu, walaupun bermula daripada petak ke-10.

“Kami telah bekerja k3ras bagi mendapatkan penalaan motosikal yang tepat sepanjang minggu, dan semuanya berbaloi. Saya berterima kasih kepada keluarga saya, penaja, pasukan dan rakan-rakan. Piala ini untuk Malaysia.

“Saya bersyukur untuk hari ini. Saya menang perlumbaan pertama, namun saya jatuh pada perlumbaan kedua selepas seorang pelumba lain m3langg4r saya,” katanya dalam satu kenyataan.

Dengan nama gelaran Damok, pelumba kelahiran Selangor itu menang selepas melepasi garisan penamat dalam masa 29 minit dan 32.553 saat (s) pada perlumbaan sejauh 74.5 kilometer, m3new4skan dua pelumba tuan rumah David Munoz Rodriguez dan Jose Antonio Rueda Ruiz, masing-masing di tempat kedua dan ketiga.

Namun, beliau tidak bernasib baik dalam Perlumbaan 2, selepas terbabit dalam k3mal4ngan pada pusingan ke-11.

Dua puluh lima mata yang diperolehi dari kemenangan itu membolehkan Syarifuddin melonjak naik ke kedudukan ke-10 dalam kedudukan kejohanan dunia dengan 31 mata selepas lima perlumbaan, manakala Daniel Holgado dari Junior Aspar Team, yang memenangi empat perlumbaan lain musim ini, masih kekal mendahului dengan 113 mata.

Perlumbaan 2 Moto2 pula menyaksikan, Adam Norrodin hampir m3nam4tkan perlumbaan di podium walaupun bermula dari petak ke-20, selepas menduduki tempat keempat dengan catatan masa 30:22.746s. Adam terlibat k3mal4ngan pada pusingan ke-12 pada Perlumbaan 1.

Kategori European Talent CUP (ETC) pula menyaksikan Sharul Ezwan Mohd Sharil menduduki tempat ke-14 selepas m3nam4tkan 15 pusingan dalam masa 28:40.727s, manakala Muhammad Hakim Danish Ramli di tempat ke-14 dengan masa 28:41.762s.

Sementara itu, pengurus pasukan Zulfahmi Khairuddin amat gembira dengan prestasi yang ditunjukkan pelumba Malaysia dalam kejohanan pembangunan bakat, yang terarah kepada Kejuaraan Dunia MotoGP.

“Ia satu hari yang hebat untuk kami di SIC Racing apabila Damok menang perlumbaan pertama, saya amat gembira dengan peningkatan yang beliau lakukan minggu ini. Untuk Adam, ia bukan hujung minggu yang mudah untuknya, kerana terpaksa menghadapi masalah dengan motosikalnya, kami tidak dapat mencari penalaan yang terbaik untuk motosikalnya minggu ini.

“Ini merupakan satu pengalaman yang penting buat Hakim Danish untuk berlumba dengan pelumba Eropah yang lain. Secara keseluruhannya, ia satu minggu yang positif dan berharap kita boleh mengekalkan momentum ini untuk perlumbaan kami yang seterusnya,” katanya merujuk kepada pusingan selanjutnya kejuaraan itu di Litar Antarabangsa Algarve, Portugal pada 4 Julai.

Dalam pada itu, Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican mengucapkan tahniah atas kejayaan Damok menerusi platform media sosialnya.

“Tahniah Syarifuddin Azman! Aksi berani beliau pada pusingan terakhir membuahkan hasil muncul juara perlumbaan ‘Moto3 Junior World Championship’ di Barcelona sebentar tadi.

“Sama-sama kita berikan sokongan dan semangat buat beliau. Tahniah Syarifuddin, kekalkan prestasi, ‘FULL GAS’ untuk perlumbaan seterusnya,” katanya dalam hantaran di akaun Facebooknya.

– BERNAMA

Sudah baca artikel ini?Jangan lupa like dan share..Terima Kasih Banyak!

Sumber:bharian.com

Artikel popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*