Shahrel Fikri Tidak Lagi Pakai Kasut Ortopedik

Shahrel Fikri Tidak Lagi Pakai Kasut Ortopedik

KUALA LUMPUR: P3ny3rang Selangor FC (SFC), Shahrel Fikri Md Fauzi menunjukkan perkembangan positif selepas lebih sebulan mengalami k3ced3raan r3tak tulang kanan fibula ketika aksi bertemu Sri Pahang FC, 5 Mei lalu.

Menurut ahli fisioterapi SFC, Helber Richard, penyerang berusia 26 tahun itu tidak lagi perlu memakai kasut ortopedik yang sebelum ini digunakan untuk melindungi dan menyokong kakinya bermula minggu depan.

Justeru, Helber optimis p3nyer4ng kebangsaan itu akan kembali ‘menendang bola’ dalam masa empat hingga lima bulan akan datang selepas melihat perkembangan pemulihan yang ditunjukkan penyerang kebangsaan itu.

“Shahrel menjalani sesi pemulihan sekitar lima minggu dan memberi komitmen yang sangat baik untuk kembali pulih. Shahrel perlahan-lahan tidak lagi menggunakan kasut ortopedik semasa proses pemulihannya untuk beberapa aktiviti di gim.

“Kami sudah merancang program pemulihan untuk Shahrel selama empat hingga lima bulan. Dia menjalaninya dengan baik dengan bantuan doktor pasukan yang memantau perkembangannya, jurulatih kecergasan yang menjaga kecergasannya dan ahli nutrisi pasukan yang menyelia diet dan pemakanannya sepanjang sesi pemulihan,” katanya.

Terdahulu, bekas p3nyer4ng Perak itu mengalami k3ceder4an serius selepas dimasukkan sebagai pemain gantian dan hanya sempat beraksi selama 10 minit ketika m3nent4ng skuad bimbingan Dollah Salleh itu.

Sebaik sahaja d1keluark4n dari padang, Shahrel dibawa ke hospital berdekatan venue perlawanan untuk membuat pemeriksaan sinar-x dan kemudiannya terus dihantar ke Ara Damansara bagi menjalani p3mbed4han selepas disahkan mengalami r3tak tulang kanan fibula.

Sebagai rekod, pemain terbabit agak b3rgelut pada musim pertamanya bersama The Red Giants apabila setakat ini meledak satu gol ketika bertemu Sri Pahang FC pada aksi pembukaan Liga Super.

Sudah baca artikel ini?Jangan lupa like dan share ya..Terima Kasih Banyak!

Sumber:bharian.com

Artikel popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*