Disahk4n P0sit1f Sebaik Saja Sampai Di Jepun,Ahli Kontinjen Olimpik Uganda

Disahk4n P0sit1f Sebaik Saja Sampai Di Jepun,Ahli Kontinjen Olimpik Uganda

TOKYO: Seorang ahli kontinjen Olimpik Uganda diuji p0sitif COVID-19 sejurus tiba di negara ini, sebulan sebelum temasya sukan yang tertunda akibat p4nd3mik itu berlangsung, kata seorang pegawai.

Kumpulan pertama daripada Uganda yang m3mbab1tkan sembilan individu merangkumi peninju, jurulatih dan pegawai – mendarat di Lapangan Terbang Narita semalam. Mereka adalah pasukan kedua tiba di negara ini selepas pasukan sofbol wanita Australia pada 1 Jun.

Seorang daripada ahli delegasi mereka disahkan p0sitif ketika ujian saringan di lapangan terbang, pegawai kerajaan memberitahu wakil media. Individu berkenaan menjalani ujian sebanyak dua kali, namun keadaannya tidak diketahui selepas itu, menurut lap0ran media tempatan.

“Saya dengar individu itu sudah diasingkan mengikut peraturan ditetapkan,” kata seorang pegawai penghantaran, Hidemasa Nakamura kepada pemberita sekali gus mengulangi jaminan negara itu untuk melaksanakan langkah pencegahan k3tat bagi mengelak j4ngkit4n.

Agensi penyiar Jepun, NHK berkata kumpulan berkenaan sudah divaksinasi dan diuji n3gatif di negara asal mereka di Uganda sebelum datang ke Jepun.

Kontinjen berkenaan asalnya dijadual tiba di negara ini pada 16 Jun lalu, namun penerbangan mereka dibatalkan susulan peningkatan k3s COVID-19 di Uganda, menurut lap0ran media tempatan.

Baki ahli kontinjen Uganda sudah pun berlepas dari Lapangan Terbang Narita menuju Osaka di barat negara ini dengan menaiki keretapi bagi membuat persiapan menjelang temasya sukan berkenaan.

Media tempatan m3lap0rkan, ini adalah k3s pertama membabitkan ketibaan kontinjen negara luar yang menyertai temasya Olimpik disahkan p0sitif.

– AFP

Sudah baca artikel ini?Jangan lupa like dan share..Terima Kasih!

Sumber:bharian.com

Artikel popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*