Juralatih JDT Mora Yakin Bahawa Mereka Sedia Harungi ACL

Juralatih JDT Mora Yakin Bahawa Mereka Sedia Harungi ACL

Johor Bahru: Pengendali Johor Darul Ta’zim (JDT), Benjamin Mora optimis barisan pemainnya sudah bersedia mengharungi kempen Liga Juara-Juara (ACL) menentang Nagoya Grampus pada aksi Kumpulan G di Stadium Rajamangala, Bangkok, Thailand, esok.

Mora mengakui aksi pertama m3nent4ng kelab dari Jepun itu yang kini berada di tangga kedua Liga Satu Jepun (J1 League) merupakan cabaran harus ditempuhi namun tetap akan beri t3ntangan sengit dalam usaha mencipta kemenangan.

“Musim lalu kami tidak dapat meneruskan saingan ACL akibat p4ndem1k Covid-19 dan musim ini adalah peluang terbaik untuk beri persembahan terbaik walaupun kami tahu akan berdepan cabaran getir menentang kelab ternama dari Thailand, Jepun dan Korea Selatan.

“Lawan tampak serba lengkap dengan dibimbing jurulatih berpengalaman dari Itali (Massimo Ficcadenti) dan mereka mengamalkan corak permainan pantas dan ia satu perlawanan yang menarik tatkala JDT juga ada falsafah permainan tersendiri.

“Kami perlu awasi kelicikan pemain nombor 10 (Gabriel Xavier); nombor 11 (Yuki Soma), nombor 16 (Matues) dan nombor 9 (Ryogo Yamasaki) kerana mereka adalah pemain b3rbah4ya dan sering mengamal corak permainan serangan selain beraksi dengan corak tersusun,” katanya.

Mora juga tidak menafikan betapa barisan pertahanan skuad bimbingan Ficcadenti tampak ampuh dengan kelibat dua pemain import yang beraksi di posisi tengah yang mampu menyekat kemaraan JDT selain bertindak mengatur s3rangan Beliau menambah, barisan pemainnya harus bersikap berhati-hati dan mengelak daripada melakukan k3s1lapan mudah kerana pasukan lawan akan menghidu dan bertindak pantas untuk m3nghukvm JDT jika ada kesilap4n dilakukan pemain.

“Setiap perancangan untuk aksi pertama dirangka dengan teliti dan pemain hanya mengikut apa jua rancangan yang disusun tanpa beraksi dalam tekanan.

“Mengenai ketiadaan 14 pemain JDT yang tidak bersama pasukan itu sepanjang persiapan kempen ACL kerana bersama skuad kebangsaan, sebenarnya tidak ada isu. Sebaliknya mereka sudah berlatih bersama dan beraksi dalam satu pasukan dalam saingan liga domestik.

“Mereka saling memahami antara satu sama lain terutama cara bermain dan tahu tempo permainan masing-masing. Jadi tidak timbul m4salah apabila mereka tidak berlatih hampir sebulan bersama JDT,” kata Mora.

Apa pendapat anda?Mohon komen dan share yah..Terima Kasih Banyak!

Sumber:hmetro.com

Artikel popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*