Penjaring Terbanyak Super Mokh Mengatasi Pele Dan Messi

Penjaring Terbanyak Super Mokh Mengatasi Pele Dan Messi

Kuala Lumpur: Nama Malaysia menjadi siulan di saingan Euro 2020 apabila bekas p3nyer4ng legenda negara, Allahyarham Datuk Mokhtar Dahari disenaraikan antara tiga peledak paling berbisa di peringkat antarabangsa.

Ia susulan kejayaan penyerang Portugal, Cristiano Ronaldo yang berjaya menyamai rekod penjaring terbanyak sepanjang zaman di peringkat antarabangsa dari Iran, Ali Daei dengan 109 gol.

Namun paling mengujakan sudah tentunya nama Mokhtar atau lebih dikenali dengan gelaran Super Mokh untuk berada dalam senarai terbabit di kedudukan ketiga menerusi 89 gol.

Malah rekod berkenaan juga menyaksikan Mokhtar berjaya mengatasi dua legenda dunia iaitu Ferenc Puskas (Hungary) dan Pele (Brazil) dengan masing-masing hanya meledak 84 dan 77 gol dalam aksi antarabangsa.

Catatan itu juga menyaksikan jumlah gol Mokhtar lebih banyak berbanding Lionel Messi di peringkat antarabangsa bersama skuad kebangsaan Argentina dengan 70 gol saja.

Arena Metro yang pernah m3lap0rkan tentang rekod jaringan itu pada 11 September tahun lalu sempat menemubual anak lelakinya, Mohd Reza yang tidak menyangka ayahnya adalah antara penyerang paling prolifik dunia.

“Saya sendiri tak tahu berkenaan jumlah gol itu dan paling terkejut antara tiga pemain terbaik dunia. Tapi tetap berbangga kerana itu menunjukkan pencapaian ayah sentiasa dikenang,” katanya dalam lap0ran sebelum ini.

Sudah baca artikel ini?Jangan lupa untuk like dan share bekas pemain negara kita yang hebat ini agar pemain generasi muda lebih bersemangat..Terima kasih Banyak!

Sumber:hmetro.com

Artikel popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*