Calon Pemain Naturalisasi Diuji Dalam P3rlaw4nan Persahabatan

Calon Pemain Naturalisasi Diuji Dalam P3rlaw4nan Persahabatan

PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) disaran menjadikan p3rlawan4n persahabatan antarabangsa sebagai medan terakhir menilai potensi pemain asing sebelum memutuskan untuk menaturalisasikan mereka beraksi bersama skuad negara.

Bekas pengendali skuad kebangsaan, B. Sathianathan berkata, menerusi siri aksi persahabatan, ketua jurulatih dapat melihat lebih jelas kesesuaian dan keberkesanan kehadiran pemain asing dalam corak permainan pasukan kebangsaan berbanding hanya memantau mereka dalam saingan liga domestik.

Jelas beliau, pengambilan pemain naturalisasi bertujuan memperkuat pasukan tidak salah, namun proses pemilihan pemain perlu dilakukan dengan teliti dan mengambil kira semua aspek terutama pandangan serta penilaian ketua jurulatih.

“Saya setuju dengan idea menggunakan pemain naturalisasi jika dia adalah pemain yang baik, sesuai untuk bersama pasukan kebangsaan dan sesuai untuk berada dalam pelan jurulatih kebangsaan. Kita tidak perlu pandai-pandai (pilih), biar barisan jurulatih yang berikan kata akhir pemain itu sesuai atau tidak bersama pasukan.

“Jurulatih juga boleh uji pemain tersebut dalam beberapa p3rlawan4n persahabatan untuk pastikan mereka betul-betul boleh memberikan impak bersama skuad kebangsaan. Pada saya tidak boleh ambil (pemain naturalisasi) dan terus beraksi pada kejohanan,” katanya kepada Bernama.

Pada masa sama, Sathianathan m3negask4n program naturalisasi kelolaan FAM wajar diteruskan tatkala keberkesanan program itu kini dipertikai susulan prestasi tidak memberangsangkan tiga pemain naturalisasi negara pada kempen Kelayakan Piala Dunia 2022/ Piala Asia 2023 baru-baru ini.

“Program ini masih belum g4gal sehingga kita dapat layak ke Piala Asia, meskipun jika tidak layak apakah k3gagal4nnya? Mungkin kegagalan itu adalah kita tidak pernah betul-betul memilih pemain yang sesuai untuk digunakan oleh pasukan,” kata Presiden Persatuan Jurulatih Bola Sepak Malaysia (PJBM) itu.

Sehingga kini, FAM telah menaturalisasikan tiga pemain iaitu Mohamadou Sumareh dari Gambia, Liridon Krasniqi (Kosovo) dan Guilherme de Paula (Brazil) dalam merealisasikan misi skuad kebangsaan layak ke pusingan akhir Piala Asia 2023.

Jumlah itu mungkin bertambah dalam masa terdekat apabila dua pemain import Liga Malaysia (Liga-M) antaranya tonggak Johor Darul Ta’zim (JDT), Gonzalo Cabrera dan Endrick Dos Santos (Penang FC) kini dikaitkan bakal menjadi pemain naturalisasi terbaharu pasukan negara.

Sementara itu, Sathianathan berkata segala kekurangan dan k3lemah4n skuad kebangsaan dalam perlawanan berintensiti tinggi seharusnya dipandang serius dan usaha mengatasi perkara tersebut perlu dibuat seawal peringkat akar umbi.

“Kita kena belajar daripada apa-apa kesilapan kita, benda-benda (kelemahan dan kekurangan) macam ini kena bawa ke NFDP (Program Pembangunan Bola Sepak Negara) atau akademi bola sepak untuk kita ajar dan betulkan kepada pemain muda,” jelasnya. – Bernama

Sudah baca artikel ini?Mohon komen pendapat sahabat semua dan share..Terima Kasih Banyak!

Sumber:sinarharian.com 

Artikel popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*