Nama 3 Bekas Pemain Kebangsaan Tersenarai Dalam ‘Fifa Century Club’

Nama 3 Bekas Pemain Kebangsaan Tersenarai Dalam ‘Fifa Century Club’

KUALA LUMPUR: Tiga bekas pemain kebangsaan merakam pencapaian membanggakan apabila tersenarai dalam ‘FIFA Century Club’ oleh Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA).

Menerusi semakan pada laman resources.fifa.com, tiga pemain berkenaan adalah Datuk Shukor Salleh, Datuk Mokhtar Dahari dan juga Datuk R Arumugam.

Berdasarkan senarai yang dikeluarkan secara rasmi itu, Shukor muncul pemain terbanyak meraih penampilan bersama skuad Harimau Malaya, iaitu sebanyak 163 penampilan bermula dari 1970 hingga 1981.

Mokhtar atau digelar ‘Super Mokh’ menjadi pemain kedua terbanyak beraksi bersama skuad kebangsaan, dengan 138 penampilan dalam tempoh 14 tahun bermula 1972 hingga 1985.

Arumugam yang juga bekas penjaga gol kebangsaan pula menjadi pemain negara ketiga dengan 131 penampilan sejak 1973 hingga 1986.

Sebagai rekod, laman itu menyenaraikan pemain lelaki yang beraksi dalam 100 perlawanan berkelas A ataupun lebih bersama pasukan kebangsaan mereka.

Ketika ini, rekod berkenaan secara rasminya dipegang oleh pemain Mesir, Ahmed Hassan yang tampil dalam 184 perlawanan bersama pasukan kebangsaannya sepanjang tempoh 1995 hingga 2012.

Sudah baca artikel ini?Mohon like dan share pemain hebat negara kita..Terima Kasih Banyak!

Sumber:bharian.com

Artikel popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*