Bergelar Datuk Tapi M3nder4 Anjing Peliharaan Hanya Kerana Tidak Patuh Arahan

Bergelar Datuk Tapi M3nder4 Anjing Peliharaan Hanya Kerana Tidak Patuh Arahan

Kuala Lumpur: Pemilik syarikat bergelar Datuk tergamak mend3ra anjing peliharaannya berulang-kali dipercayai akibat tidak patuh arahan di pejabatnya di Kota Tinggi, Johor.

Presiden Persatuan Haiwan Terbiar Malaysia (SAFM) R Kalaivanan berkata, kejadian terakhir dipercayai dilakukan pada 28 Jun dan advan diterima daripada pekerja lelaki terbabit, kelmarin.

Menurutnya, menerusi rakaman video berkenaan, anjing diberi nama Max itu did3nda berdiri di atas motosikal dalam tempoh satu hingga dua jam kerana keg4gal4n mematuhi arahan.

Katanya, dalam satu rakaman berasingan, kedengaran jerit4n anjing dipercayai akibat dipvkul pemiliknya itu.

“Max d1dend4 berdiri atas motosikal dan jika terjatvh, ia akan dipukvl sekuatnya dengan alatan seperti bes1, palang atau tangan.

“Menurut pengadu, Max sudah did3ra berulang-kali oleh majikannya, namun tiada kakitangan yang ber4ni menyuarakan kej4d1an kerana takut dip3cat.

“Pengadu sudah menasihati majikannya untuk menghentikan perbuatan terbabit, namun pelaku m3ngvgut mahu memvkul haiwan itu sehingga m@ti jika m3negvrnya lagi selain mend4kwa memiliki sen4p4ng,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Menurut Kalaivanan, disebabkan bvntu dan tiada daya untuk melawan, pengadu mengambil keputusan untuk m3lap0rkan k3s itu kepada pihak polis.

Katanya, pengadu sanggup dip3cat kerana tidak tah4n melihat peng4niaya@n yang dilakukan pelaku terhadap Max.

“Bagi pihak SAFM, saya mengucapkan terima kasih di atas keberanian pengadu mengambil risiko demi m3lap0rkan jenay4h itu sekali gus menegakkan keadilan untuk Max.

“Perbuatan lelaki berkenaan menunjukkan pelaku adalah seorang individu yang tidak w4jar diberi lesen pemilikan sen4pang.

“Perkara ini harus dilap0rkan kepada pihak berkuasa untuk memastikan hanya individu yang mempunyai akal yang war4s dan layak sahaja diberikan lesen s3nj4ta ap1,” katanya.

Katanya, k3kej4man dan p3nganiay4an yang dilakukan terhadap Max menjadi kes4lah@n mengikut Akta Kebajikan Haiwan 2015 .

Jika sabit k3salah@n, pelaku boleh did3nda tidak kurang RM20,000 dan tidak lebih RM100,00 atau dip3njar@kan selama tempoh maksimum tiga tahun atau kedua-duanya sekali.

“SAFM berharap dan memohon Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) dan pihak berkuasa mengambil tindakan segera dan sewajarnya dalam hal ini,” katanya.

Sudah baca artikel ini?Mohon komen dan share ya..Terima Kasih Banyak!

Sumber:hmetro.com  

Artikel popular :

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*